NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Nieuws SPIN

>> Folder SPIN 

>> Nieuws SPIN september 2022

>> Nieuws SPIN mei 2022

Kom je ook naar de eerste NVK wetenschapsdag op 25 november? 
>> Klik hier voor meer informatie

>> Meld je hier aan 

Maak kennis met commissielid:
Natanja Oosterom

Ze is tweedejaars AIOS kindergeneeskunde in het cluster Utrecht. Als lid van de junior NVK mag zij zitting nemen in de werkgroep SPIN.

Tijdens haar promotieonderzoek in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie onderzocht zij voorspellende factoren van hoge-dosis methotrexaat toxiciteit bij kinderen met acute lymfatische leukemie. ‘Het is leuk om samen met kritische collega’s de huidige zorg te evalueren en na te denken over verbetering van de zorg van de toekomst.’

Tijdens je opleiding tot kinderarts word je dagelijks geconfronteerd met vraagstukken rond zorgevaluatie. Vragen als: ‘Welke manier van zorg leveren is nu het beste voor de patiënt? En wat is de meest ‘evidence-based’ strategie?’ zijn aan de orde van de dag. Tijdens je verschillende stages leer je dat er een enorme praktijkvariatie is en dat er veel wegen naar Rome leiden. Ik zie het als een leuke uitdaging om mee te denken over zorgevaluatie- onderzoek, zodat we met gebundelde krachten kunnen leren welke wegen naar Rome misschien beter zijn dan andere. Daarin zie ik het als een uitdaging om deze studies en evaluaties zo kort en praktisch mogelijk te houden, zodat de vertaalslag van studie naar praktijk geen jaren op zich laat wachten.

Maak kennis met commissielid:
Alwin Brouwer

In het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten werkt Alwin, gepromoveerd op monitoren van astma bij kinderen. Naast dat handgeschreven dagboekjes voor de piekstroommeting niet betrouwbaar waren, bleek ook dat dagelijks elektronisch gemeten piekstroom onvoldoende bijdroeg aan monitoring en behandeling van astma bij kinderen. Onbedoeld was dat mijn eerste kennismaking met zorgevaluatie; Een jarenlange hoeksteen van monitoring was nu wetenschappelijk geëvalueerd en te licht bevonden. Voor mij was belangrijk dat dagelijkse meting voor de kinderen niet meer nodig was en dat de internationale richtlijnen werden aangepast. Toen Jolita Bekhof, mij vroeg om deel te nemen aan de commissie SPIN heb ik even moeten nadenken. Ziekenhuizen in het Noorden en Oosten van het land zijn meestal wat minder betrokken bij NVK commissies omdat simpelweg de afstand een bottleneck is. Toch gebeuren in die perifere ziekenhuizen ontzettend leuke dingen en kan een beter begrip van elkaars werkwijze leiden tot een verbetering van de zorg. De combinatie van beoordelen zorgevaluatie vraagstukken met een perifere blik en tegelijkertijd werken aan een netwerk voor zorgevaluatie onderzoek maakt dat ik met veel plezier ben ingestapt bij de commissie SPIN. Ik hoop de komende jaren de onderlinge lijntjes nog korter te krijgen en daarmee te voorkomen dat we de kinderen met onnodige onderzoeken of behandelingen blijven lastigvallen en vooral de stappen zetten die nodig zijn om ze te helpen.

 

Lancering inclusiemonitor 
De Inclusiemonitor werd eind 2021 gelanceerd op het ZE&GG Symposium De Bewezen Beste Zorg voor de Patiënt. De Inclusiemonitor is een online tool waarin te zien is hoe lopende zorgevaluaties in de verschillende zorginstellingen vorderen met de patiëntdeelname (aantal inclusies). Annelies Wisse, Projectmanager voor het project Samenwerkingsverband Pediatrie in Nederland bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), is blij dat deze Inclusiemonitor er nu is. “De verantwoordelijkheid voor een zorgevaluatie ligt momenteel bij de projectleider. Met de komst van de Inclusiemonitor wordt het veel meer een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat we het totaal aantal inclusies halen bij een studie.”

>> Lees hier het artikel
>> Ga hier naar de Inclusiemonitor